Skaffa katt?

Under min uppväxt hade vi alltid katter. Mamma är en stor katt-fantast och hade vi haft plats, hade hon räddat varenda katt hon träffade på. Alla våra katter kom från ett närliggande katthem, eftersom mina föräldrar föredrog att rädda de katter som redan fanns och se till att de inte blev bortglömda.

Nu när jag har flyttat ut och har mitt eget, kan det bli väldigt ensamt ibland. Tidigare, när jag har funderat på katt, har jag bara kunnat minnas de sönderrivna sofforna och kläderna fulla med katthår. Jag försöker dock att påminna mig själv om att jag var en bortskämt och sur tonåring på den tiden och att jag troligtvis inte alls skulle känna likadant idag.

För cirka två veckor sedan fick jag kontakt med en kvinna från ett katthem. Jag såg katthemmets reklam på sociala medier, om att en “öppet-hus-dag” skulle planeras in. Här skulle det bjudas på fika och man fick möjlighet att träffa alla katter på hemmet. Självklart kan man adoptera katterna på plats och man får även möjlighet att ställa frågor eller ta emot annan typ av information.

Jag bestämde mig i alla fall för att gå dit. På något sätt tycker jag att vissa katter kan likna minkar. Troligtvis inte till personligheten och egenskaperna, men lite till utseendet och hur kul skulle det inte vara om jag lyckades hitta en katt a la mink? Det gjorde jag inte och jag kom inte heller hem med en katt. Däremot lyckades jag skriva upp mig på en volontärlista för att hoppa in och själva till under sommarsäsongen. Tyvärr finns det alldeles för många katter som inte har något hem och många familjer, trots ständig information, bestämmer sig ändå för att skaffa en sommarkatt. Dessa sommarkatter är ett mycket trevligt tillskott i familjen och kan vara en del av den under tiden som familjen befinner sig i sommarstugan. När det är dags att gå tillbaka till vardagen släpps katten ut eller helt enkelt lämnas, vilket gör att många katter tyvärr förlorar livet eller strävar runt ensamma.

Min uppgift som volontär är egentligen ingenting mer än att ta emot och ta hand om katterna. Man arbetar tillsammans med andra, men fungerar som en extra hand. Tyvärr har jag ingen möjlighet att ha en katt för tillfället, även om jag gärna vill tro det. Jag hoppas dock att min tid på katthemmet kommer att vara minst lika givande och speciell och att vi kommer lyckas hitta många nya och härliga hem till dessa underbara varelser.

Funderar du själv på att skaffa katt uppmanar jag alla att först besöka ett katthem. Det är inte bara äldre katter som befinner sig där, även om detta oftast är normen, utan man kan även hitta yngre katter och till och med kattungar. Katthem finns i de allra flesta områden eller orter och man brukar snabbt kunna hitta rätt med en enkel sökning på internet.