Minkar, minkar och åter minkar

Idag ska vi prata om minkar, ett djur som man faktiskt inte hör speciellt mycket om längre. Ett tag kändes det som om det var en väldigt stor fokus på djuret och på de hemska minkfarmar som finns världen över. I Sverige är allt “mellan mjölk” och vissa saker talar man bara inte om i sociala sammanhang, t.ex. hur minkar flås levande för att skapa exklusiva jackor till människor.

Som person är jag väldigt framåt och rakryggad, åtminstone om jag skulle beskriva mig själv. Jag tycker få saker är “hysh hysh” och talar gärna öppet om det mesta. Mina vänner skulle nog beskriva mig som allt annat än hemlighetsfull och jag gillar att ge mig in i djupa (och gärna komplicerade konversationer). Däremot upptäckte jag snabbt att de är få personer som vill tala om djurplågeri under en fika på stan. Det är som att kaffe och bulle bara inkluderar samtal om barn, jobb och shopping.

Päls från minkar har använts i tusentals år och har blivit en päls som anses vara mycket lyxig och dyr. Själv kan jag inte förstå hur man kan bära runt på huden av ett djur, speciellt när man vet hur processen har gått till. De allra flesta människor är väl medvetna om hur pälsen dras av från djuret och det är nog ingen som tror att djuret fått dö en naturlig död och att pälsen tas tillvara på efteråt.

Trots att man kanske tror att Sverige är väldigt neutralt och värnar om djuren på rätt sätt, så förekommer även minkfarmar och uppfödning av minkar här. Bara i Sverige så dödas cirka 1 miljon minkar varje år och de flesta hinner inte bli mer än ett halvår gamla. Under den få tiden de får leva, spenderar dem sina dagar instängda i mycket trånga burar. Minken är ett fantastiskt fint djur och de minkar man ser på farmar idag, är minkar som annars lever vilda i t.ex. Kanada. Minkar är mycket egna djur och gillar att spendera tiden ensamma. Det är sällan man ser minken tillsammans med andra, om det inte gäller parning eller under tiden då minkens ungar är små. Det är till och med så pass att minken varken föredrar lukten eller synen av en annan mink. En riktig ensamvarg med andra ord.

Jag önskar dagligen att jag kunde vara en superhjälte och förgöra varenda minkfarm som finns därute. Självklart skulle alla farmar och uppfödning av djur som går till pälsindustrin läggas ned, men tyvärr vet jag inte hur jag själv skulle kunna stoppa detta. Jag vill dock förespråka donationer till olika djurräddningsorganisationer. Pengarna kommer väl tillhands och kan rädda många djur från fångenskap!