Miljövänlig mat för djurens skull

Det här borde inte komma som en nyhet för de flesta, men för er som har missat det: att äta kött och andra animaliska produkter är dåligt för naturen och för djuren så klart. Att byta ut sina glödlampor till LED-lampor och källsortera räcker inte för att rädda vår miljö och bevara djuren och mångfalden. Jag själv avstår helt från att äta kött och andra animaliska produkter, och för er som vill sätta en stämpel på det så kan vi ju säga att jag är vegan, eller äter vegansk kost. Med tanke på att jag alltid tänker på djuren med allt jag gör så skulle man kunna säga att jag även har en vegansk livsstil, men jag är lite försiktig med när det kommer till att sätta en stämpel på saker för många kommer då med sina pekpinnar och säger att man gör fel hela tiden.

Men om vi återgår till att äta miljövänlig mat. Att tänka på miljön när vi väljer vad vi ska äta är bra för djuren, för miljön, för dig själv, för människor som lever nu och för de människor som kommer att leva sen. Det vi äter påverkar planeten mer än vad de flesta antagligen tror eller tänker på, och många är fortfarande inne i det förlegade tankesättet att man måste dricka komjölk för att växa eller äta kött för att bli stark. Det är verkligen så fel som det kan bli. Det är inte heller dyrt att leva på miljövänlig mat, om man inte väljer att alltid äta ekologiskt kött och alltid färska råvaror.

Här är 5 tips på hur man kan bli mer miljövänlig när det kommer till mat:

  1. Ät mycket frukt och grönt. Helst skulle jag säga att alla borde bli veganer, eller åtminstone vegetarianer. Men jag vet att det inte är för alla, och då syftar jag även rent hälsomässigt också. Det kvittar vad veganpropagandan säger så är den veganska kosten inte hälsosammast för alla individer. Men att njuta av massor med mat och dryck från växtriket är det lättaste, och viktigaste, du kan göra för att äta klimatsmart och hälsosamt.
  2. Minska köttintaget. För de som vill fortsätta att äta kött så är det bäst att minska på intaget relativt drastiskt. Visste ni att svenskar äter idag så mycket kött att det drabbar både vår hälsa och vår planet? Dra därför ner på köttintaget, och det kött som ni äter bör vara ekologiskt eller svenskt, samt så bör fisken vara märkt med MSC, ASC eller KRAV.
  3. Ät ekologiskt. Att äta ekologiskt är bra för djuren, naturen, planeten och även välfärden i Sverige. Dessutom undviker du rester av bekämpningsmedel i maten du äter, mindre gifter och konstgödsel. Så, ju mer ekologiskt desto bättre! Om du inte äter kött mer än max 2 gånger i veckan så kommer det inte heller bli så farligt dyrt heller att alltid köpa ekologiskt kött eller KRAV-märkt fisk.
  4. Ta inte bilen till butiken. Är det verkligen nödvändigt att köra till matbutiken varje gång du ska dit? Visst, ska du storhandla så är det praktiskt och kanske till och med det enda sättet för dig att handla, men om du bara ska handla 1 till 3 påsar med mat så ta kollektivtrafik eller gå. Eller varför inte cykla? Bilresan till matbutiken påverkar klimatet mer än vad matvarornas resa till butiken gör.
  5. Minde matsvinn. Vi slänger alldeles för mycket mat här i Sverige, eller i världen i allmänhet. Visste ni att en tredjedel av allt mat slängs idag? Det är total slöseri! Planera dina inköp bättre så kommer det att vara bra både för din plånbok och för planeten.

De här fem punkterna är varken svåra eller drastiska, och går att genomföra vilken livsstil eller kost man än har idag. Det är jättebra att byta ut glödlampor till LED-lampor och källsortera, som sagt, men vi behöver göra mycket mer för att det ska bli den skillnad som behövs för en bra framtid för oss, naturen och för djuren.