Adoptera djur från djurhem – vad ska man tänka på?

Är det dags för dig att skaffa ett djur? Lokala djurhem är bra platser att hitta en hund, katt, eller andra smådjur på. Värt att notera är dock att dessa djur inte rekommenderas till dig som aldrig haft djur tidigare, de har ofta en ”dålig” bakgrund och kan vara svårare att ta hand om.

För dig som vill hjälpa utsatta djur är adoption från djurhem högst rekommenderat. Här är några tips vid adoption från djurhem:

Läs på om djuret

Det viktigaste av allt när man ska bli djurägare är research. Du måste veta hur man tar hand om djuret i fråga och vad de behöver för att trivas. Ett tips är att läsa på sidor som djurguide eller information på olika försäkringssajter.

Gör din hemläxa

Nu när du bestämt dig för att adoptera ett djur är det dags för läxorna. Första frågan att besvara är vilken typ av djur som passar bäst i ditt hushåll. Har du tillräckligt med fritid för en hund? Är någon i hemmet allergisk? Klarar du av att ta hand om djuret under hela dess livstid? Planerar du att flytta i framtiden, hur ska det då gå för djuret? Alla dessa saker är viktiga när du ska adoptera ett djur.

När du väl bestämt dig om vilket djur du vill adoptera finns en rad hemsidor som underlättar ditt letande. Kolla in omplaceringsregistret för att hitta tillgängliga djur i ditt område!

Besök lokala djurhem

Att besöka lokala djurhem kommer ge dig en bättre bild om vilka djur som finns tillgängliga. Då får du också lära känna personalen och djuren som bor där. Kanske hittar du ett djur du verkligen blir kär i direkt!

Tänk också på att inte stressa fram processen, då kommer det inte bli en rolig historia. Vänta tills du hittar ett djur som du verkligen gillar.

De flesta djur hamnar inte på djurhem för att de är ”dåliga”

Den främsta anledningen till att djuren hamnar på djurhem är inte att de har dåliga betéenden. Vissa har förstås aggressionsproblem, men det är en absolut minoritet. Huvudanledningen till att de hamnar på djurhem är livsstilsförändringar. När folk flyttar till en lägenhet, byter jobb eller flyttar ihop med en pälsallergiker uppstår problem och man kan tvingas lämna hunden på djurhem.

De behöver tid att vänja sig

De flesta djur blir oroliga vid en flytt. De har vant sig vid ett hem och nu ska de flytta till ett annat, ett stressfyllt moment. Ge djuret tid att vänja sig till sitt nya hem, men lämna inte djuret helt ensamt hela tiden. Visst, djur behöver också egentid, men denna fas är ett ypperligt tillfälle att lära känna djuret bättre.

Separationsångest är vanligt

Detta knyter samman med invänjningen. Många av de djur från djurhem har vant sig vid personalen och har dessutom ofta blivit övergivna i sitt tidigare liv. Då kan de betydligt lättare få separationsångest (framför allt hundar) och bli ledsna när de lämnar djurhemmet.

Det är viktigt att du visar djuret att du aldrig kommer överge de. Några tips för att förhindra separationsångest är att inte vara borta för länge i början och att lämna musik eller TV:n på när du inte är hemma. Då får djuret en känsla av att du är hemma och känner sig tryggare. Vissa djur gillar ju till och med att titta på TV!

Djur från djurhem kan vara bra runt barn

Många djur från djurhem är extra varsamma runt barn. Detta ofta för att de haft ett barn runt de i ung ålder. En bra idé är att ta med ditt barn till djurhemmet för att träffa djuret innan ni adopterar det. Då får de lära känna varandra och du kan känna dig trygg i att djuret inte kommer bete sig illa mot din lilla.

Avslutande ord

Att adoptera från djurhem är en nobel sak att göra. Du hjälper djuret från sitt tidigare liv, och ger den ett bättre liv. Tänk dock på att det ska bli just det också; ett bättre liv. Adoptera inte ett djur du inte kommer kunna ta hand om i framtiden.