8 Hälsofördelar med husdjur

Jag har under hela mitt liv levt ihop med djur, allt från hundar till katter och andra små gnagare. När jag var barn var mina djur mina bästa vänner och fanns där när jag ville leka och behövde sällskap. I vuxen ålder fyller de fortfarande samma funktion, men nu främst för att finnas vid min sida i vått och torrt. Jag tror helt enkelt att djur är nyttigare för oss människor än vad många tror, och ser många hälsofördelar med husdjur.

Istället för att styrka min åsikt med mina egna erfarenheter och argument, så tänker jag att vi kan lista fakta som jag hittade på nätet:

1.      Husdjur minskar vår stress

Att interagera med ett djur eller ha djur runt omkring oss har visat sig ha en lugnande effekt. Djuren hjälper till att minska vår stressnivå, och på det sättet kan de bidra till att minska risken för stressrelaterade sjukdomar.

2.      Husdjur kan hjälpa oss hantera smärta

Enligt en studie som gjordes på 72 människor som hade genomgått en höft- eller knäoperation, så ansåg de patienter som fick umgås med en golden retriever i 15 minuter varje dag att de kände mindre smärta och återhämtade sig bättre.

3.      Husdjur är bra för vår psykiska hälsa

Lider man av psykisk ohälsa, så som ångest eller ätstörningar, så kan ett husdjur vara guld värt. Att umgås med djur när du mår psykiskt dåligt har bevisats ha en positiv effekt på oss människor.

4.      Husdjur hjälper barn som ligger på sjukhus

Det är inte bara vuxna som mår dåligt, utan även barn. Och hur hemskt är det inte när ett litet barn är sjukt och måste tillbringa tid på sjukhuset? Då är en lurvig vän ett välkommet besök. I en studie så visar det att de barn som fick besök av ett djur en gång i veckan blev på bättre humör och såg det som ett välkommet avbrott från deras sjukhustid.

5.      Husdjur har en positiv påverkan på äldre människor

När vi blir gamla så blir vi ofta väldigt ensamma och isolerade, och vad passar då bättre än ett husdjur? Forskare har sett att äldre som har husdjur blir på bättre humör och förebygger social isolering. Enligt en italiensk studie gjord på äldre med Alzheimers så förbättrades deras kognitiva förmågor om de fick leka och umgås med en hund.

Att ha djur på äldreboende har också visat sig ha en positiv effekt, speciellt på demensboende. Det har visat sig att de dementa då är mer mottagliga för kommunikation och är betydligt piggare och gladare.

6.      Husdjursägare lever längre

Okej, detta kanske inte är helt säkert, men det finns studier som menar att de som äger en katt eller hund, och i övrigt lever ensam, lever längre än de som inte är husdjursägare.

7.      Husdjur gör att vi sover bättre

Enligt en studie så hjälper husdjur även oss att sova, särskilt hundar. Det är dock främst kvinnor som verkar dra mest fördel av detta. Och vad är viktigare än sömnen så att vi håller oss pigga? Det finns ju flera sätt att bli pigg på, men jag själv tycker att en hund och en god natts sömn låter som det bästa!

8.      Att äga ett djur är bättre för hjärtat

Den sista hälsoeffekten jag tänkte ta upp är ändå den som jag tycker är den bästa och gulligaste. Flera studier har nämligen visat att särskilt hundägare har lägre blodtryck än de som inte har hund! Hundar har en lugnande effekt vilket är bra för hjärtat, och äger du en hund så måste du självklart gå ut med den flera gånger om dagen vilket blir perfekt vardagsmotion. Och tydligen så sjunker blodtrycket hos människor när vi klappar en hund – gulligt!

Närhet med djur får oss att må bättre.

Bildkälla: Ganna.se

Efter detta är det väl helt uppenbart att det bästa som finns är djur? Har du det stressigt i livet så är en katt perfekt att rå om för att sänka stressnivåerna. Eller behöver du få in lite mer träning i vardagen? Skaffa hund! Jag ser bara fördelar med att vara husdjursägare, och i alla fall jag uppskattar mina små älskade pälsbollar lite extra mycket efter all den här informationen!