Frågespalten

På denna sida kommer vi att besvara de oftast förekommande
frågorna som dyker upp i vår gäst bok.
Vill du ha svar på något som inte finns med?
Skicka ett mail till webb@skeb.se ,
så ska vi försöka att lägga in svaret så fort vi kan.

 


4. Vad ger Skeb för råd till blivande bulldoggsägare angående ett kommande valpköp och de långa väntetiderna?


Alla som börjar söka efter en bulldoggvalp har nog ganska snart insett att det inte är det lättaste här i världen att finna sin hett efterlängtade drömvalp.
I många fall kan väntan bli upp till ett år och ibland kanske ännu längre, om man har speciella önskemål, såsom blodslinjer, färg och kön.

Men se nu inte detta som enbart negativt, utan istället som en möjlighet att hinna förbereda sig och lära känna rasen, kunna planera och kanske spara sin semester, för när valpen väl kommer, ska man finnas hemma på heltid under den första tiden.
Under väntetiden besök gärna SKEBs aktiviteter, träffar och utställningar, om ni har möjlighet. Där kan Du få information om rasen och träffa både hundar och folk och säkert ganska snart finna vänner, både de i samma situation som Du själv, väntande eller de redan lyckliga som fått förmånen att vara ägare till en Engelsk Bulldogg.

Klubbens valpförmedlare kan informera om födda kullar som uppfödare anmält till försäljning, men då efterfrågan på valpar är stor är många valpar redan tingade hos uppfödarna innan de föds.
Du kan ta kontakt med uppfödare direkt och höra Dig för om eventuella valpar.
Telefon nummer och adresser hittar du på SKEBs hemsida www.skeb.se under uppfödare, eller via Svenska Kennelklubben.
Här några tips och råd, som kan underlätta den första kontakten för Er båda.

- Presentera Dig alltid med hela namnet, om Du vill bli betraktad som en seriöst intresserad valpköpare.
- Förklara Ditt ärende och fråga om det är lämpligt med ett samtal just då, om inte ber uppfödaren att få ringa upp, eller att Du återkommer lite senare.

Ta detta positivt, Du kommer att få ett trevligt samtal med svar på dina frågor,
istället för kanske ett stressigt samtal medan uppfödaren försöker ordna middag till en hungrig familj med kanske ännu hungrigare hundar runt benen som också väntar på mat.
Hunduppfödare är ofta ett upptaget släkte. De ägnar den mesta av sin tid, åt sina hundar och diverse aktiviteter inom hunderiet, förutom sitt ordinarie yrkesarbete, och däremellan ska även hem och familj ha sin tid.
Tänk även på att kanske sena kvällar eller helger som Jul och Nyår, inte heller är de
bästa tillfällena att ringa på.

Bli inte förvånad om Du känner Dig "utfrågad" om Ditt liv, hur Du bor, Din familj ,arbete osv.
Alla uppfödare är mycket måna om att deras valpar ska komma till hem som de tycker är lämpliga för just sina valpar.

Ta god tid på Dig när du börjar leta valp, och var beredd på att kanske vänta.
Kom ihåg att kontakten med den Du väljer att köpa Din valp hos ska kännas bra och att ni kan kommunicera, detta kan vara nog så viktigt när Du under valptiden och uppväxten säkert har många frågor som Du vill ha svar på och råd om.
Men inte bara under den första tiden, under hundens hela liv kan det vara skönt att
kunna få råd och hjälp om det skulle behövas.

Under 2004 registrerades det 117 Engelsk Bulldogg valpar i SKK.

Normalstorleken på en kull är ca 4 stycken valpar, men det är heller inte ovanligt med kullar om 7-8 valpar. Rekordet torde vara en kull med 14 st valpar.

Normalpriset på en bulldoggvalp kan ligga mellan 18.000 - 20.000:-, men kan variera både nedåt och uppåt.

När Du köper valp ska den alltid åtföljas av ett köpekontrakt, ett besiktningsintyg utfärdat av veterinär inte äldre är 7 dagar och ett registreringsbevis (stamtavla) .
Valpen ska vara ID-märkt när den lämnar uppfödaren och bör vara vaccinerad mot parvo (första sprutan).

Det har förekommit under senaste åren att valpar importerats till Sverige utan giltiga papper och i strid med jordbruksverkets införselregler, vilket orsakat många tråkigheter.
Om import ska ske var ute i mycket god tid och tag reda på gällande regler från aktuellt utförselland för import till Sverige. Det kan vara stora skillnader från land till land vad det gäller kraven att få komma in i Sverige och för att få registrera hunden i Svenska Kennelklubben.

Information hittar man hos Jordbruksverkets hemsida 
www.sjv.se
eller
telefon  036-15 50 00 vx.


3. Varför är får man inga svar på valp-förfrågningar i gästboken?

Svar:
En personlig kontakt dvs. genom telefonsamtal eller genom att söka upp uppfödare på ex. utställningar eller någon bulldoggträff är ingen dålig början.
Telefonnummer till våra uppfödare finner du under "Uppfödare" ovan.
När den kontakten väl är etablerad, ja då brukar det ena ge det andra och så småningom är kanske just DU lycklig ägare till en E.B!2. Vad kostar en Engelsk Bulldoggsvalp i Sverige idag?

Svar:
Kostanden skiljer sig ganska mycket men det pris som vi har hört är att det ligger mellan 11000 - 16000 :-. Men det förekommer också att de är dyrare.

 


1. Vad kostar det att försäkra en Bulldoggsvalp?

Svar:
Den Engelska Bulldoggen ligger idag i den högsta försäkringsklassen, vad det kostar är omöjligt att besvara här eftersom de olika försäkringsbolagen har så många olika varianter på försäkringar beroende på vad man vill ha för % i självrisk mm. Ring försäkringsbolagen och fråga. Det skiljer sig ganska mycket åt i både vad de betalar ut och vad det kostar.